سبحان قلی کهنبانی، عکاس پیشکسوت ایرنا که در سالهای اخیر از بیماری رنج میبرد ظهر امروز یکشنیه در سن ۷۶ سالگی درگذشت.
سهیل کهنبانی فرزند این عکاس در گفتکو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با تأیید خبر درگذشت پدرش گفت: پدر سالهای اخیر حیات خود با بیماری نارسایی کلیه درگیر بود ولی همچنان به هنر عکاسی علاقهمند بود و با دوربین نگاتیوی دوران جوانی اش به عکاسی برای خود میپرداخت ولی در سالهای اخیر که بینایی چشمانش کاهش یافت به ناچار از عکاسی فاصله گرفت.
فرزند عکاس خبری ایرنا به رابطه پدر خود با هنرجویان اشاره کرد و گفت: یکی از علاقه مندی های پدر انتقال تجربیات خود به جوانان بود و از هر بستری برای تقویت رابطه خود با نسل جوان بهره میبرد و سفرهای مختلفی را به شهرستانهای ایران برای شرکت در کارگاههای آموزشی داشت.
علی فریدونی عکاس پیشکسوت ایرنا در تشریح کارنامه حرفهای این عکاس گفت: تصاویری که کهنبانی از انقلاب و دفاع مقدس ثبت کرد نقش مهمی در پیروزی این رخداد تاریخی داشت. تصاویر این عکاس گویای واقعیت روزهای پرالتهاب انقلاب بود. عکسهایی که نشان از بصیرت این عکاس در شناخت مناسبات سیاسی زمانه خود بود.
فریدونی افزود: کهنبانی متعلق به نسلی است که فداکاری و ایثار در کار را بخش جدا نشدنی از حرفه روزنامه نگاری میدانست و قبل از انقلاب و بعداً از آن تنها هدف او اطلاع رسانی صحیح برای روشن شدن افکار عمومی فارغ از مناسبات جناحی و سیاسی بازی بود.
فریدونی در ستایش قدرت عکاسانه مرحوم کهنبانی گفت: عکسهای سبحان قلی از ورود حضرت امام (ره) به بهشت زهرا (س) منحصر به فرد است. این عکاس با دوربینهای بسیار بزرگ «هاسلبلاد» آن زمان که حمل آن کار بسیار سختی بود توانست در میان آن حجم عظیم از جمعیت عکسهایی را بگیرد که شاهکار به حساب میآید و هرسال در روزهای دهه فجر حجم عظیمی از عکسهای او زینت بخش مطبوعات و خبرگزاری هاست.
فریدونی افزود: مهارت کهنبانی به نحوی بود که توانست لحظات تاریخی را در تصاویرش ثبت کند. زمانی که امام (ره) در سخنرانی بهشت زهرا (س) مشت خود را گره کرد، کهنبانی به بهترین حالت ممکن این اقتدار را در قاب تصویر ماندگار کرد.
فریدونی در پایان با اشاره به انظباط و سختکوشی این عکاس گفت: ویژگیهای رفتاری کهنبانی میتواند الگوی جوانان امروز باشد. وی تا لحظه بازنشستگی هیچ وقت از کار گله نکرد و دوستی با دیگر همکاران را جایگزین رقابتهای غیرمعمول میکرد و همین امر سبب شد که درکارش همیشه موفق باشد.
مرحوم کهنبانی در خاطرهای از ثبت رویدادهای منتهی به انقلاب گفته است: از خانه که در محله امام حسین بود به خبرگزاری میآمدم و چون محل تظاهرات ضد شاه در خیابانهای محل تردد من بود با دوربینم از تظاهرات عکاسی میکردم. مردم درهای خانههایشان را باز گذاشته بودند تا به انقلابیان پناه بدهند.
همه جور آدمی میان تظاهرات کنندگان بود؛ کرواتی، بی حجاب و با حجاب. همه با هم شعار میدادند: «مرگ بر شاه»، «ای شاه خائن برو از ایران»، «ما شاه نمی خواهیم». از فردی خواستم که بر روی پشت بام خانه اش بروم و از مردم در خیابان عکس بگیرم. زمانی که بالای پشت بام رفتم حجم عظیمی از مردم را دیدم. عکسهای آن روز من به تمام مطبوعات جهان مخابره شد.
سبحان قلی کهنبانی، در سال ۱۳۴۱ به استخدام خبرگزاری ایرنا که آن زمان پارس نام داشت، درآمد.
به گفته فرزند آن مرحوم کهنبانی، پیکر این هنرمند ظهر دوشنبه در قطعه هنرمندان به خاک سپرده میشود و مراسم سوگواری برای رعایت شیوهنامه های بهداشتی تنها با حضور خانواده و نزدیکان ایشان برگزار میشود.
نظر شما